Монреаль: Кайден Гуле знову продемонстрував свою зрілість та спокій, зіткнувшись з важкими викликами.

 






В суботу вранці сталася важлива подія, яка привернула значну увагу, оскільки Юрай Слафковський готувався провести свою 100-ту гру в формі "Монреаль Канадієнс", і все це до свого 20-го дня народження. Його запитали, як він адаптувався до гри в НХЛ, наскільки комфортно йому жити в Монреалі, далеко від дому, наскільки, на його думку, він покращився з моменту вступу до ліги минулого сезону і наскільки він сподівається покращитися за наступні 100 ігор.

"Сподіваюся, я зможу значно покращитися", - сказав Слафковський. "Я відчуваю, що вже значно покращився протягом цих перших 100 ігор. Просто хочу продовжувати розвивати свою гру, щоб, коли буде ще 100, я став іншим гравцем".

Тим часом, двома днями раніше на півдні Флориди захисник "Канадієнс" Кайден Гуле також зіграв свою 100-ту гру в НХЛ, але не відповів на жодне таке запитання. Більше того, майже ніхто цього навіть не помітив.

Можливо, це тому, що Гуле вже грає, як той, хто провів в НХЛ 500 ігор, а не лише 100, і ми отримали ще один приклад цього ближче до кінця 101-ї гри для Гуле.

Рахунок між "Канадієнс" та "Тампа-Бей Лайтнінг" був 3:3, коли до кінця основного часу гри залишалося менше двох хвилин, коли Нікіта Кучеров — лише найкращий бомбардир НХЛ — отримав шайбу в зоні "Канадієнс", маючи час і простір на правому боці льоду. Єдиним, хто стояв між ним і воротарем "Канадієнс" Кейденом Прімо, був Гуле.

"Спочатку", - сказав Гуле, - "ти думаєш: 'Лишенько!".

Але за лавою "Канадієнс", спостерігаючи за розвитком цієї ситуації, тренер Мартін Сен-Луї не поділяв початкової реакції свого молодого захисника.



"Я не особливо переживав", - сказав Сен-Луї, "просто тому, що я відчуваю, (Гуле) вже неодноразово демонстрував, що може впоратися з деякими з найкращих гравців ліги".

Як тільки початковий страх Гуле вщух, він почав оцінювати ситуацію. Гра один на один проти Кучерова в цій ситуації здавалася менш лякаючою, як тільки він визначив свої пріоритети і те, чого йому потрібно було не дозволити робити Кучерову.

"Він був досить широко, і на той момент головне - тримати його зовні", - сказав Гуле. "Він був на своїй слабкій стороні, тому, якщо він спробує зайти в середину, він буде на своєму форхенді, а він досить смертоносний, коли проривається до середини. Тож, по суті, тримайте його зовні. Мені трохи пощастило, що (Майк Матесон) був поруч, щоб врятувати, коли (Кучеров) обійшов ворота. Але знову ж таки, за 90 секунд до кінця гри, один на один з кращим бомбардиром ліги, це весело."

"Це весело робити."

Кучеров спробував обійти Гуле, щоб дістатися воріт "Канадієнс", але кут, під яким його залишив Гуле, означав, що Кучеров врізався прямо в бік сітки, а не перед нею. Так, спробу Кучерова обійти ворота зустрів Матесон, але ця початкова гра на першому русі Кучерова вимагала холоднокровності та захисної обізнаності, якостей, які нечасто зустрічаються у більшості захисників, що проводять 101-шу гру в кар'єрі НХЛ.

Не завадило й те, що Гуле бачив Кучерова практично всю ніч. З 18:21 ігрового часу Кучерова в ситуації п'ять на п'ять, 12:31 з них він провів проти Гуле, включаючи досить грубий епізод на самому початку гри, який призвів до того, що Гуле асистував Джоелю Армії, який забив перший гол.

"Це була просто дивна п'єса. Він просто спіткнувся, і я був прямо там, щоб сісти на нього", - сказав Гуле. "Коли я піднявся і подивився вгору, то побачив гру два в одного, тому мені не потрібно було багато думати."

Ще одним свідченням того, наскільки довіряють Гуле на цьому ранньому етапі його кар'єри, є те, як Сен-Луї підстрахувався, опинившись на виїзді проти "Лайтнінг". Щоразу, коли Сен-Луї хотів дати трохи ігрового часу своєму четвертому ланцю у складі Коліна Вайта, Таннера Пірсона та Джессі Йоленона, він намагався якомога частіше переконатися, що Гуле та Матесон знаходяться позаду них, тому що він знав, що його колега з "Лайтнінг" Джон Купер буде випускати на лід Кучерова, Брейдена Пойнта та Стівена Стемкоса частіше, ніж ніколи.

І Сен-Луї був цим задоволений.

 "Ми подстрахувалися щодо цього", - сказав він. "Я знав, що не зможу отримати бажаного зіставлення в атаці. Але ми переконалися, що Метті та (Гуле) були там."

"Зрештою, всім доводиться грати на виїздах, всі повинні виконувати роботу, всі повинні бути обережними, коли ці хлопці на льоду. Але я почувався комфортно з Метті та (Гуле) позаду них."

І Гуле насолоджувався кожною секундою цього.

"Це саме ті ситуації, в яких ти хочеш опинитися", - сказав він. "Це весело грати проти цих хлопців. Я відчуваю, що багато чого навчаюся, граючи проти цих хлопців. Вважаю, що моя захисна гра розвивається. Звісно, не ідеально, і мені ще потрібно багато над чим працювати, але граючи проти цих хлопців ти так багато дізнаєшся про гру проти таких гравців і про те, що потрібно робити, щоб їх захищати."

Але Гуле вчиться не тільки на льоду. Він також навчається поза льодом, і навіть вдома, де у вільний час він аналізує відеозаписи гри.

"Я почав набагато більше і детальніше дивитися свої ігри та отримувати поради від тренерського штабу", - сказав Гуле. "Я думаю, що робота ключкою - це те, над чим мені потрібно було працювати з минулого року. Думаю, іноді я був занадто агресивним з ключкою, і це те, чого можна уникнути в юнацькій лізі, тому що (ваші опоненти) на той момент не мають такої хорошої хватки і такого хорошого зору. Це було найважливішим для мене, просто робота ключкою. Вам насправді не потрібно робити занадто багато своєю ключкою, вам просто потрібно тримати її там і дозволити їм зробити перший крок, а потім діяти за обставинами."

Саме це він і зробив у тій пізній, важливій ситуації з Кучеровим: дозволив йому зробити перший крок. Це потребує холоднокровності, яку Гуле демонстрував з першої своєї гри, коли він розпочав свою кар'єру в НХЛ, зігравши проти Остона Метьюса та Мітча Марнера з "Торонто Мейпл Ліфс". Але тоді Гуле зізнався, що був трохи вражений зірками, коли опинився на льоду проти одних з найкращих гравців світу.

"Іноді я ловлю себе на тому, що трохи спостерігаю", - сказав тоді Гуле. "Я повинен намагатися не захоплюватися."

Гуле вже давно не захоплюється. Він продовжує зустрічатися з важкими суперниками, фактично протягом усієї своєї кар'єри в НХЛ, не моргнувши оком.

І, можливо, саме тому його прогрес за перші 100 ігор залишився трохи непоміченим, тоді як прогрес Слафковського був таким вражаючим. Тому що, хоча Слафковському довелося пройти серйозні спади, перш ніж досягти значних успіхів - він набрав 16 очок з 80 по 100 гру, набравши 25 очок за перші 80 ігор - Гуле ніколи не переживав таких спадів. Йому протягом усієї кар'єри ставили серйозні завдання, і він зустрічав майже кожне з них стриманою, зрілою грою, так само, як і в суботньому матчі проти трьох з найнебезпечніших гравців НХЛ.

Оскільки "Канадієнс" дивляться в майбутнє, Слафковський, очевидно, є фокусною точкою разом зі своїми партнерами по лінії Ніком Сузукі та Коулом Кофілдом. Купер увесь вечір виставляв свою закриваючу ланку на чолі з Ентоні Сіреллі проти лінії Сузукі, що є знаком поваги, який Купер визнав перед грою.

З огляду на майбутнє "Канадієнс", Слафковський, очевидно, є центральною фігурою разом зі своїми партнерами по лінії Ніком Сузукі та Коулом Кофілдом. Купер увесь вечір виставляв свою закриваючу ланку на чолі з Ентоні Сіреллі проти лінії Сузукі, що є знаком поваги, який Купер визнав перед грою.

"Це дуже хороша ланка", - сказав Купер у суботу вранці. "Сузукі - видатний гравець, Кофілд володіє даром, якого немає у більшості людей. Вони хороші. Це ланка, на яку, коли "Монреаль" входить в гру, потрібно звернути увагу і сказати, що якщо ви хочете мати шанс на перемогу, нам потрібно стримувати цих хлопців".

У Сен-Луї були такі ж думки щодо Кучерова, Пойнта та Стамкоса. І хоча Матесон заслуговує на велику похвалу за те, що він зробив проти них у суботньому матчі, той факт, що Гуле став другим гравцем, якому було доручено це складне завдання, одразу після подолання 100-го матчевого рубежу, говорить стільки ж про майбутнє "Канадієнс", як і про виступ їхньої найкращої атакувальної ланки.

Переклад статті з видання the Athletic

https://theathletic.com/uk/

 

 

 

Коментарі